Tilbake
BKL
Inger Christensen
Skriv ut

Verdens lengste pepperkaketog

I forbindelse med åpningen av den nye jernbanestasjonen skal Holmestrand og Hof forsøke å slå verdensrekorden på verdens lengste pepperkaketog (som er på 206 meter). Målet er at innbyggerne i Hof og Holmestrand lager 1000 togvogner.

Alle elevene i 4. - 7. klasse får være med. André Løvaas tar med seg Baker og Konditorlandslaget (BKL) til Holmestrand og veileder oss gjennom prosessen med kjevle delene, steke, sette sammen og ikke minst pynte dem. Det blir til slutt utstilling i den nye stasjonshallen 17. og 18. desember.

Prosjektet er delt i forskjellige faser:

  • Elevene lærer å kjevle ut pepperkakedeig og å steke 6 plater på bestemte mål, som blir en flatpakke på  togvognen (uke 43-44).
  • Platene limes sammen til en togvogn. Hjulene limes på. (uke 43-44)
  • Pynting av togvognene (uke 45/46).

Når alle vognene er ferdige blir de lagret i Biorama hvor de kan stå tørt og trygt til utstillingen monteres i stasjonshallen.

Baker og Konditorlandslaget (BKL) veileder oss gjennom instruksvideoer og tilsedeværelse på skolen i uke 45/46 . De vil i tillegg gi elevene et innblikk i hvordan bakere og konditorer jobber.

BKL står for monteringen av det 210 meter lange toget. I tillegg skal de lage lokomotivet!

Lærerveiledning

Hvordan lage pepperkaketogvogn med elevene?

BKL og kulturkontoret har laget en informasjons og instruksjonsvideo: https://www.youtube.com/watch?v=2wvtyz0AOws.

1. Bake delene til pepperkaketoget

Alle skolene får:

  • et A3 ark med malene til togvognen til alle elevene.
  • pepperkakedeig, som kan deles ut til elevene.

Se på den første delen av filmen (de første 8 minuttene) sammen med elevene, før du deler ut malene og pepperkakedeigen. Snakk sammen, slik at alle elevene forstår hvordan de må få det til. På arket står internettadressen til filmen, slik at alle kan se på filmen også hjemme, når de skal lage togvognen sin.

Informer foresatte at dette er hjemmeleksen til elevene denne uken/helgen. Det kan være en hyggelig aktivitet for hele familien! Vær tydelig at togvognene ikke skal settes sammen hjemme. Pepperkakeplatene må fraktes forsiktig tilbake til skolen.

2. Lime sammen pepperkakeplater til en togvogn

På skolen skal togvognene limes sammen. Dette krever mye planlegging og organisasjon fra skolens side.

Skolene får nok melis til å lage "limen". Skolen må selv sørge for egg og eddik. Noen elever/lærere må piske melis, eggehvite og eddik sammen, slik at elevene har nok lim til å sette vognene sammen. Dette er lurt å gjøre tidlig på dagen, eventuelt kvelden før. Husk at denne kremen tørker fort. Det kan eventuelt oppbevares i plastposer.

Også for denne fasen er det viktig å se på filmen sammen med elevene før dere begynner å lime sammen. Start filmen ved ca. 8.10 minutt.

Noen tips til gjennomføringen:

  • La elevene samarbeide. Kan de største hjelpe de minste?
  • Husk at vognene må stå i fred for å tørke etter at de limt sammen.
  • Legg til rette for noen byggestasjoner hvor elevene kan lime i små grupper.
  • Be foreldre eller besteforeldre å komme og hjelpe.
  • Kanskje noen foreninger har lyst til å bidra (bygdekvinnelag, husfliden...).
  • Med en annonse på www.frivilligaktiv.no er det mulig å be om hjelp fra frivillige.

3. Pynte pepperkaketogvogner

Mellom 7. og 14. november kommer BKL til skolene. Dagens program er som følgende:

09:00 – 09.30: fellesøkt i gymsal. Bakere forteller om yrket sitt og viser kunsten sin, inspirere elevene hvordan togvognene kan pyntes.

Deretter går baker inn i klassene, for eksempel som følgende:
09.45 – 10.30: 4. klasse
10.30 – 11.15: 5. klasse
12.00 – 12.45: 6. klasse
12.45 – 13.30: 7. klasse

Tidspunktene tilapsses hver enkelt skole. Det er viktig at det er nok voksne i hver klasse, slik at alle kan få litt veiledning. BKL tar med melisglasur og Non-Stop til pynting.

4. Frakt og oppbevaring

Skolene vil få utdelt grønne brettbare Bamakasser i uke 45. I hver kasse kan det oppbevares 8 togvogn. Leg litt papir eller papp i mellom togvognene. Husk at de IKKE skal oppbevares i plast. Lagre kassene på et tørt sted. Merk kassene med navnet til skolen.

Kassene hentes av Veksthuset AS i uke 47. Veksthuset tar kontakt med skolen for å avtale hentedag. Den dagen er det viktig at noen elever (kulturverter) hjelper med å bære kassene til varebilen.

Kasene med togvognene oppbevares i Biorama fram til 15. desember. Da blir alle fraktet til den nye jernbanestasjonen hvor verdens lengste pepperkaketog vil bli montert av BKL, som også lager lokomotivet.

Verdens lengste pepperkaketog vil stå i stasjonen under åpningshelgen til den nye jernbanestasjone, lørdag 17. desember.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Holmestrand
  • Kunstnere/grupper: Baker og Konditorlandslaget