Tilbake
Jorunn Solli
Skriv ut

Olav Duun

”På fjellet” i Holmestrand ligger en vegstump med navnet Olav Duuns veg. Der har to kjente forfattere bodd, nemlig Olav Duun (1876-1939) og Kåre Holt (1916-1997). Utgangspunktene til dette DKS-prosjektet er Olav Duuns hus, bøkene hans og deg som leser og skriver.

Hvem var Olav Duun?
Olav Duun ble født på øya Jøa lengst nord i Trøndelag. Familien hans og de fleste rundt dem var bønder og fiskere. Til han var 25 år, levde og arbeidet han i dette samfunnet.
Men han ønsket å bli forfatter. Som bonde og fisker ville han bruke all tid til tungt arbeid. Han måtte skaffe seg fritid. Derfor ble han lærer, 25 år gammel. Fra 1908 til 1927 var han lærer på Ramberg skole i Botne. Fra 1907 til 1939 var han også forfatter. Nesten hvert år kom ei ny bok, enten en roman eller ei novellesamling. Språket hans og menneskene han siden skreiv om, springer ut av det han opplevde som barn, ungdom og ung mann.

Duun ble en av Norges mest kjente forfattere. De mest leste romanene hans er Juvikfolke (seks romaner i serie) fra omkring 1920, Medmenneske (tre romaner) fra omkring 1930, og den aller siste: Menneske og maktene. I femten år var han blant de fremste kandidatene til å få Nobelprisen i litteratur.

Olav Duun var sky og tilbakeholden, men også en sjølbevisst og stolt mann. Han lot seg svært sjelden intervjue og fortalte minst mulig om seg sjøl. Ikke fordi han ville gjøre seg mystisk, sa han en gang, men fordi alt han hadde å si, sto i bøkene. Med andre ord: Privatlivet hans har vi ikke noe med.

Likevel viser vi fram Duuns hus. Hvordan kan det være av interesse? Det er en privat bolig som viser hvordan en familie bodde i tida 1920-1940. Sett fra vår tid er det et enkelt hus. Vanskelig å holde varmt om vinteren, blant annet. Da satt dikteren på kjøkkenet for å holde varmen.
Vi ser også raskt at dette har vært et forfatterhjem. Det viktigste rommet i første etasje er biblioteket. Her står også skrivebordet. ”Det einaste eg har gjort meir av enn å skrive, er å lese”, har Duun sagt. Bokhyllene hans viser at han fulgte med i tysk, fransk og engelsk litteratur i samtida. Vi får en rar følelse av å gå i de rommene som Olav Duun og familien hans levde i for mer enn 70 år siden.

Fortellerkunst og menneskekunnskap
Duun var en kunnskapsrik og klok forfatter. Ut fra dette skreiv han fortellinger om vanlige folk som levde vanlige, strevsomme liv på kysten. Men for Olav Duun var ingen mennesker bare ”vanlige mennesker”. Han viser oss hvordan såkalt vanlige mennesker har i seg uendelige muligheter til å gjøre både det gode og det onde.
Duuns fortellinger er ikke lange, men fulle av action. En roman på 100 sider kan fortelle en hel såpeopera. Duuns personer elsker og hater, stjeler og dreper, driver med underslag og utroskap, men det hender også at de i stillhet ofrer alt for andre. Duuns fortellerkunst ligger på en måte i at han overbeviser leseren om at dette skjer, eller det kunne ha skjedd. Vi trur på at Duuns personer kunne ha levd. 

Program for dagen:

Kl 9.00 – 11.00
Elevene blir tatt med på en rundvisning i hjemmet og hagen til Emma og Olav Duun. Erling Sørli vil fortelle om forfatterens liv og de mest kjente bøkene hans.

Kl. 11.30 – 13.30:
Etterpå vil elevene selv prøve seg som skjønnlitterære forfattere. I annen etasje på Duunhuset blir det lagt fram penn og papir, og med litt bistand fra Kjersti Wold skal elevene inspireres til å skrive historier, gjerne i Olav Duuns ånd.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Holmestrand
  • I samarbeid med: Duunstiftelse

Om kunstner / utøver / gruppe