Tilbake
Andreas Harvik/Preus museum
Preus museum
Preus museum
Skriv ut

Se syner!

Bli med oss på å utforske synsmaskinene, vi kan lure øynene våre til å se ting som egentlig ikke finnes!

Utstillingen «Fra synsmaskiner til Instagram» er Preus museums feiring av 20 år som nasjonalt fotomuseum! Det er mye spennende og morsomt å se, og gir en spesielt fin innføring i fotografi generelt og mange unike sider ved mediet spesielt.

Vi er så heldige at vi har fått med oss Kattas figurteater fra Tønsberg med på laget. De har dukket entusiastisk ned i de ulike «synsmaskinene» museet har i samlingen, og lagd ulike små spill rundt dem. Synsmaskiner lurer øynene våre til å se ting som egentlig ikke skjer eller ikke finnes. Det kalles synsbedrag og kan brukes blant annet når man spiller dukketeater.

Kattas  viser teater om hva som skjedde med underholdningen før den ble  til foto, film, radio og tv. De spiller med skyggefigurer som kan forvandles fra mennesker til dyr eller fra en munk til et spøkelse!  De viser en mekanisk teater der vogner og hester og mennesker går nesten helt av seg selv. De viser bilder som skapes av lys og skygge og farget glass. Alt de spiller med er kopier av historiske gjenstander som finnes i museets samlinger.

Elevene vil se spillet sammen i utstillingene (10-15 minutter). Deretter deler vi gruppa i to, og halvparten får lage egne skyggefigurer og prøve seg som figurteaterspillere sammen med Kattas, mens resten av gruppa får se utstillingen sammen med en av våre formidlere. Etter ca 30 minutter bytter vi. Vi tilbyr også forslag til etterarbeid, der elevene kan lage egne teaterfigurer når de kommer tilbake til skolen.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Holmestrand