Vikinggården på Borre
En dag på Midgard vikingsenter er en opplevelsesrik dag. På det aristokratiske maktsenteret Borre vil elever og lærere oppleve livet på jernaldergården gjennom håndverk, gravskikker, arkeologiske metoder og rollespill.
Dagen starter med en felles velkomst og inneholder fire poster. Alle gruppene er innom de fire postene. På forhånd må klassen være delt inn i to hovedgrupper, samt seks grupper. Ankomst på Midgard må være senest kl. 09.15. Avreise fra Midgard skjer tidligst kl 13.10.
Til informasjon så vil ikke Gildehallen brukes under DKS-prosjektet på MIdgard i år, grunnet filminnspilling av TV-serien Vikingane.
Lærerveiledning
Informasjon om dagen på MidgardI dette DKS-tilbudet får elevene lære om vikingtiden i et lokalt perspektiv på en autentisk læringsarena, nemlig det aristokratiske maktsenteret Borre. Snorre omtaler Borre som et mektig kongesete. Gjennom praktiske aktiviteter vil de få en forståelse for ulike sider av vikinglivet, med fokus på livet på jernaldergården, gravskikk, makt og politikk. I tillegg skal elevene bli kjent med arkeologiske metoder.
Hver klasse utgjør en gruppe og alle gruppene er innom de fire postene/aktivitetene. Gruppene får beskjed om rekkefølgen på aktivitetene ved ankomsten til Midgard. Lærerne har ansvar for å føre gruppene fra post til post. For at elevene skal få størst mulig utbytte av dagen, er vi avhengig av at lærere og assistenter som følger klassen utfører enkle organisatoriske oppgaver. Disse oppgavene vil bli beskrevet for lærerne på de enkelte postene.
Kort beskrivelse av postene
Post 1 Arkeologiske metoder
Posten handler om arkeologiske metoder. Hvordan jobber en arkeolog og hvordan vet vi det vi vet om vikingtiden? Elevene får prøve å sålde jord fra et utgravningssted og lære mer om arkeologiske funn.
Post 2 Livet på jernaldergården
Posten handler om hvordan livet var på en storgård med fokus på noen viktige håndverk. Uten smeden stoppet gårdsdriften opp. Vikingene likte godt å pynte både seg selv, skip og bygninger. I vikingtiden ble slindring brukt for å flette tau til seil på vikingskipene eller pynte-/ slitebånd på klærne. Skipene var helt sentrale i handelen med varer som ble omsatt i enkelte viktige handelshavner i Norden. Elevene skal smi minisverd og slindre vennskapsbånd.
Post 3 Gravskikk og hauglegging
Posten handler om jernalderens gravskikker og de store gravhaugene på Borre. Elevene deltar i en iscenesatt hauglegging der det er fokus på gravgaver, gravskikk og bevaringsforhold.
Post 4 Rollespill om frieri, makt og politikk
Posten handler om makt og politikk i det aristokratiske sjiktet i vikingsamfunnet på Borre. Elevene deltar i et rollespill. Krever ikke forarbeid på skolene.
Relevante læreplanmål etter 7. trinn
Grunnleggende ferdigheter (spesielt muntlige ferdigheter og regning i samfunnsfag) står sentralt. Konkrete læreplanmål (se under) vil bli dekket i varierende grad gjennom aktivitetene.
Historie (samfunnsfag)
- fortelje om hovudtrekk ved samfunnsutviklinga i Noreg frå vikingtida til slutten av dansketida og gjere nærare greie for eit sentralt tema i denne perioden
Samfunnskunnskap (samfunnsfag)
- gjere greie for dei viktigaste maktinstitusjonane i Noreg og deira hovudoppgåver og diskutere skilnader mellom å leve i eit demokrati og i eit samfunn utan demokrati
Muntlig kommunikasjon (norsk)
- opptre i ulike roller gjennom drama-aktiviteter, opplesing og presentasjon
Design (kunst og håndverk)
- lage enkle bruksformer i ulike materialer og kunne gjøre rede for sammenheng mellom idé, valg av materialer, håndverksteknikker, form, farge og funksjon
Evaluering av opplegget
Alle lærere og et utvalg av elever evaluerer gjennom bruk av enkle skjema som fylles ut på stedet.
Om utøvere og produsenter
- Arrangert av: Vestfold fylkeskommune
- Produsent: Midgard vikingssenter, Vestfoldmuseene
- I samarbeid med: Midgard vikingsenter, Vestfoldmuseene
- Idé/opplegg: Midgard vikingsenter, Vestfoldmuseene.